יום שבת, 21 בפברואר 2009

יום למידה משותף הורים ותלמידים

בבית ספר בו פועלת התוכנית שנה שניה הוחלט להקדיש השנה את אירועי יום המשפחה ללמידה משותפת של הורים וילדים עם הניידים. ההורים הגיעו בבוקר להרצאה בנושא "האם אתם יודעים מה ילדיכם עושים באיטנטרנט?" ואחריה עברו ללמידה פעילה עם התלמידים בכיתות.
לכל מורה ניתנה אוטונומיה להחליט האם ברצונו לעבוד ברמה שכבתית על פעילות משותפת עם מורי השכבה או לעבוד ברמה כיתתית באופן עצמאי.

בשתי כיתות ו' טפלו בשני נושאים שונים: בכיתה אחת טופלה האמנה של בית הספר. התלמידים בשיתוף הוריהם יצרו שמש מושגים לאחד הערכים באמנה והעלו אותו לקבוצת דיון. אחד התלמידים, שלמד מראש לעבוד עם תוכנת Mindomo נתבקש ללמד את חבריו לכיתה כיצד לעבוד עם התוכנה.

בכיתה ו' השניה עסקו התלמידים בלימודי ההסטוריה. באמצעות חידון תמונות הם התבקשו לגלות את נושא השיעור (הרומאים) ולהתייחס למפעלי הבניה המרשימים שהם השאירו בארץ.

כיתות ז' הקדישו את השיעור לסיפור על "גלגולו של חפץ" שהינו חלק מהעיסוק בעבודת שורשים שהתלמידים מכינים. התלמידים התבקשו מראש לצלם חפץ משמעותי במשפחה, לשמור אותו במחשבים האישיים שלהם, ויחד עם ההורים בכיתה לכתוב את הסיפור על החפץ ומשמעותו המשפחתית. הם צרפו את תמונת החפץ לסיפור, והעלו את התוצר לקבוצת הדיון. אלו שרצו בכך, הקריאו בפני חבריהם בכיתה את גלגולו של החפץ המשפחתי, כשהשימוש בקבוצת הדיון ובמקרן אפשרו לכל שאר התלמידים לעקוב אחרי ההקראה ואף לראות את החפץ.

בכיתות ח' עסקו במושג כבוד. התלמידים השתמשו בניבון ברשת על מנת למצוא ניבים העוסקים במילה כבוד, לפרש אותם וגם להבין את משמעותם. כמו כן הם יצרו טקסט מעוצב מהביטויים הקשורים למילה באמצעות תוכנת Wordle ופרסמו אותם ברשת. בנוסף,הקשיבו התלמידים לשירו של יהורם גאון "למי יש יותר כבוד" מתוך הסרט קזבלן. כמשימת סיכום הם התבקשו לדון בקבוצת דיון ולהגיב לחבריהם על השאלה המכלילה האם יש הבדל בין הכבוד אליו מתייחסים בשיר לבין הניבים והמשפטים שהתייחסו לכבוד עליהם עבדו.

בכיתות ט' , בהן התלמידים לומדים ללא ניידים אך למורים יש מקרן ונייד בכיתה, עסקו בשני תכנים שונים מאד. כיתה אחת המשיכה את ההיבטים של הרצאת ההורים בבוקר ביחס למעורבות הנוער באינטרנט ועסקה בפעילות מתוך אתר האתיקה של משרד החינוך" אותי זה לא מצחיק" .

בכיתה ט' השניה עסקו בערך ה"שינוי". התלמידים צפו במצגת על סיפורו של הנשר שבגיל 40 משנה את מקורו וכנפיו כדי שיוכל להמשיך ולחיות, ויצרו בקבוצות עבודה משפט הקשור לשינוי מבחינתם.

היום עבר בהצלחה רבה. ההורים ציינו לחיוב את דרך הלמידה הפעילה ואת העושר הרב של החומרים אליהם נחשפים התלמידים באמצעות למידה כזו. למרות שהיו תקלות טכניות רבות הקשורות לכניסה לסביבת הלמידה ולהעלאת חומרים לסביבה (200 תלמידים פעלו בעת ובעונה אחת וניסו להיכנס לסביבה אחת, דבר שיצר "פקק" בכניסה והאט את קצב הגלישה) כל ההורים הבינו את הערך המוסף של שימוש בנייידים בכיתה במהלך ההוראה והלמידה.

כשלעצמי חשתי סיפוק רב. עבודת הכנה מרובה מאד לקראת היום הניבה פעילויות רבות, שנעו על פני קשת רחבה של הפעלה אישית של התלמידים, שימוש בתוכנות שללא ניידים לא היה אפשר להשתמש בהן וגם הכנסה של סרטונים ושירים לכיתה. בכיתות שבהן לא היו ניידים נחשפו ההורים ליתרון של שימוש במקרן ובמחשב נייד של המורה, מודל שייכנס לבתי הספר בארץ יותר ויותר בשנים הקרובות במסגרת תוכנית "המורה המקוון".

3 תגובות:

אנונימי אמר/ה...

אסתי, התרשמתי מעושר ומגוון הפעילויות להן נחשפו ההורים ביחד עם תלמידיהם. אילו הייתי הורה בכיתות אלה, הייתי גאה על דרך הלמידה של ילדי, על בית הספר וצוות המורים שמאפשר לילדי להחשף לתרבות שהיא כאן ועכשיו. אילו הייתי מורה בבית הספר, הייתי מגיעה יום יום בהתלהבות לחוות עם תלמידי למידה מאתגרת, רלוונטית ומעצימה. יישר כח לך ולצוות בית הספר.
אתי סמואל, מפקחת תקשוב מחוז מרכז

Unknown אמר/ה...

אסתי יקרה
את נהדרת!!!!כל הכבוד על התאור המדויק והאופן בו שתפת את הקוראים במה שהתרחש בבית ספרנו. גם אני חשתי גאווה גדולה . בכל הכיתות התרחשה פעילות מענינת מאתגרת ומרתקת .יש שכר לעמלנו.... אני מודה לך באופן אישי על תרומתך הענקית להצלחת הבקר המיוחד הזה . כמובן שהלמידה המרתקת והמיוחדת הזאת לא היתה יכולה להתרחש ללא מחויבותם העצומה והשקעתם של כל סגלי ההוראה וההדרכה בבית ספרנו . אז....שוב זאת הזדמנות להודות לך.. למדריכי התוכנית:.לדר דפנה רביב...לגבי ...למירב לרונית לעדה ולצוות מנוף וכמובן למורים ולתלמידים שהם הם...מקור גאוותנו
זהורית וילנצ/וק מנהלת ביה"ס סביון גנ"י .

אנונימי אמר/ה...

בכל בתי הספר צריך לשלב בהוראה לגיל הרך את יתרונות וחסרונות האינטרנט. מה מותר ומה אסור.
בכדיי לא ליצור מצב בעייתי שילדים נחשפים לתוכן למבוגרים בלבד באינטרנט.